Home gumb
10.05.2017. u 12:19 Piše: 24junior

Vikend uz ptice selice

„Njihova budućnost je naša budućnost – Zdrav planet za ptice selice i ljude“– slogan je to pod kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan ptica selica

„Njihova budućnost je naša budućnost – Zdrav planet za ptice selice i ljude“– slogan je to pod kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan ptica selica. Tim se sloganom želi ukazati na činjenicu da ptice selice i ljudi dijele isti planet i njegove ograničene resurse. Edukativnim događajima diljem svijeta želi se podići svijest javnosti o važnosti održivog upravljanja prirodnim izvorima. Pritom se ističe kako je za budućnost ljudske vrste, među ostalim, neophodno i očuvanje ptica.

Seobe izlažu ptice mnogim opasnostima, a velik broj njih stvara čovjek. Uništavanje zimskih staništa te odmorišta koja ptice koriste pri seobi na jug, ugrožavaju njihove živote.

Pri seobi ptice prelaze daleke udaljenosti i mnogobrojne granice. Zemlje kroz koje prolaze, imaju različite zakone i mjere za očuvanje prirode. Zato su izuzetno važni međudržavni sporazumi poput Konvencije o migratornim vrstama i Afričko-euroazijskog sporazuma o pticama močvaricama.

O svemu tome edukatori Zoološkog vrta Zagrepčane će podučavati u subotu i nedjelju.

Pod vodstvom radioamatera posjetitelji će uz pomoć radiosignala tražiti skrivene „životinje“. Naime, jedan je to od načina kojim se mogu pratiti ptice selice. Danas se to najčešće čini putem satelita. Kako to izgleda, Zoološki će vrt posjetiteljima pokazati na primjeru svojeg sudjelovanja u međunarodnom projektu SOS Stork. U sklopu njega su obilježene četiri rode koje iz Hrvatske putuju na jug.

Na posebnom poligonu djeca će učiti o opasnostima s kojima se ptice suočavaju pri svojim seobama, a u kreativnim radionicama izrađivat će ptice od papira.

Poseban edukativni kutak namijenjen je održivom korištenju prirodnih resursa. U njemu će doznati što voda znači pticama selicama i zašto su za mnoge ptice pogubni dalekovodi.

PROGRAM DOGAĐANJA

Poligon "Put na jug"

Kreativna radionica 

Edukativni kutak – "ptice selice"

Edukativni kutak – "Zdrav planet za ptice selice"

Udruga Biom – promatranje ptica (nedjelja, 14.5.)

Potraga za odašiljačem

Kutak o kampanji Zoo vrta "Vratimo divljinu"Vaši crteži

Poslali ste nam jako puno crteža :). Evo nekih od njih, a sve možete pogledati u galeriji.

Prijavi se

×

Niste dobili aktivacijsku e-mail poruku?

U kućicu ispod upišite svoju e-mail adresu sa kojom ste se registrirali ili svoje korisničko ime. Na vašu e-mail adresu ćemo vam poslati link aktivaciju svog korisničkog računa.
×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24junior i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×
Nastavi surfati