Home gumb
26.10.2016. u 11:00 Piše: 24junior

Najveća ptica na svijetu: Ima malu glavu, ali velike oči

Nojevi trče brzinom i do 70 km/h, najbrže od svih ptica. Da bi bili tako brzi imaju samo dva prsta na nogama, a to je jedinstveno za ptice

Najveća ptica na svijetu

Mužjaci su visoki i do 3 metra, a ženke su visine čovjeka, od 1,75 do 1,90 m. Teški su više od 100 kg. Mužjaci imaju crno perje s bijelim krilima i repom, a ženke su neugledne boje tla.

Imaju male glave, ali zato velike oči

U odnosu na tijelo, glava noja je mala, ali oko nije. S pet cm u promjeru imaju najveće oči od svih kopnenih kralježnjaka. Veće su im i od mozga.

Najbrže ptice, nogama se i brane od napadača

Nojevi trče brzinom i do 70 km/h, najbrže od svih ptica. Da bi bili tako brzi imaju samo dva prsta na nogama, a to je jedinstveno za ptice. Na prstima imaju kandže, a nogama se i brane od napadača. I to vrlo efikasno.

Nojevi su, nažalost, ukusni ljudima

Čak 40 minuta potrebno je da bi se skuhalo nojevo jaje. Na nesreću, ljudima je njegovo meso ukusno, a koriste i oči, perje, iznutrice...

Puno želudaca, previše kila, ništa od letenja

Ne jedan, nego tri želuca imaju proždrljivci. Zato i imaju previše kila, pa ne mogu letjeti. Osim što su preteški, nedostaje im i kost na koju su obično pričvršćena krila kod ostalih ptica.

Jedno jedino nojevo kao 24 kokošja jaja

U jedno nojevo jaje stanu od 20 do 24 kokošjih. Teže gotovo 2 kilograma, a promjera su 15 centimetara.

Vaši crteži

Poslali ste nam jako puno crteža :). Evo nekih od njih, a sve možete pogledati u galeriji.

Prijavi se

×

Niste dobili aktivacijsku e-mail poruku?

U kućicu ispod upišite svoju e-mail adresu sa kojom ste se registrirali ili svoje korisničko ime. Na vašu e-mail adresu ćemo vam poslati link aktivaciju svog korisničkog računa.
×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24junior i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×
Nastavi surfati