Home gumb
21.03.2017. u 10:00 Piše: Hina

'Zelene tvornice' daju nam čisti zrak, čisto tlo i čistu vodu

Svjetski dan šuma obilježava se 21. ožujka kako bi se istaknula važnost i vrijednost šuma za sve stanovnike našeg planeta

Svjetski dan šuma obilježava se 21. ožujka kako bi se istaknula važnost i vrijednost šuma za sve stanovnike našeg planeta, a ove godine tema je "Šume i energija".

Šume se često od milja nazivaju "zelenim tvornicama" jer, uz drvnu građu, proizvode i čisti zrak, čisto tlo i čistu vodu, vežu vodu uz tlo i zadržavaju je u velikim količinama, sprječavajući eroziju tla i ublažavajući klimatske krajnosti, ističu u Hrvatskim šumama. Osim toga, šume su i prirodne energane – daju nam obnovljiv izvor energije, drvo, pružajući svim živim bićima toplinu i zaštitu. Dom su mnogim živim bićima kojima, uza sve navedeno, daju i hranu.

Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su danas posvuda ugrožene zbog lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša. Na svjetskoj razini, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč nastojanjima da se smanji ispuštanje plinova s učinkom staklenika u atmosferu, upozoravaju u Hrvatskim šumama.

U Hrvatskoj krčenja šuma i straha od njihova nestanka nema.

Šume i šumsko zemljište prostiru se na 47 posto kopnene površine Hrvatske. Od toga je 78 posto u vlasništvu Republike Hrvatske, a 22 posto u vlasništvu privatnih šumoposjednika. Glavna odlika hrvatskih šuma je da su 95 posto prirodne, za razliku od mnogih europskih koje su pretvorene u plantaže i monokulture.

Hrast, bukva, grab, jela, smreka, crnika i bor neke su od vrsta koje čine hrvatske šume od istoka do krajnjega juga toliko raznolikima. Vaši crteži

Poslali ste nam jako puno crteža :). Evo nekih od njih, a sve možete pogledati u galeriji.

Prijavi se

×

Niste dobili aktivacijsku e-mail poruku?

U kućicu ispod upišite svoju e-mail adresu sa kojom ste se registrirali ili svoje korisničko ime. Na vašu e-mail adresu ćemo vam poslati link aktivaciju svog korisničkog računa.
×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24junior i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×
Nastavi surfati