Home gumb
31.12.2016. u 10:00 Piše: 24junior

Tradicija u svijetu: Otkad se slavi Nova godina?

Kinezi su oduvijek poznavali svoju Novu godinu, koja dolazi poslije naše. Svečanosti su tom prilikom trajale nekoliko dana

Doček Nove godine je na Staru godinu, odnosno zadnji dan u godini, 31. prosinca (po gregorijanskom kalendaru), i slavi se diljem svijeta. To je jedan od najstarijih običaja čovječanstva.

Ljudi se okupljaju u svojim domovima i na drugim mjestima, a na većim trgovima se slavi uz pjesmu i vatromet. Zadnjih deset sekundi do ponoći se odbrojava, a potom slijede radosne čestitke.

Po definiciji, Nova godina je dan kada počinje sljedeći kalendarski, datumski ciklus, odnosno to je prvi dan u sljedećoj godini. 

Astronomska godina je period u kojem Zemlja obiđe putanju oko Sunca i traje približno 365 dana. Na bazi ove činjenice napravljeni su mnogobrojni kalendari: kineski, židovski, muhamedanski, ruski, sijamski, etiopski, iranski, julijanski i gregorijanski.

Otkad se slavi Nova godina?

Sve kulture i narodi koji koriste kalendar, slave i vesele se Novoj godini. 

Po nekima, prvi su Novu godinu slavili Kinezi. Kinezi su oduvijek poznavali svoju Novu godinu, koja dolazi poslije naše. Svečanosti su tom prilikom trajale nekoliko dana. 

Drugi pak kažu da su prvi slavili stari Germani ili Rimljani. 

Stari Germani su počeli slaviti Novu godinu kao obilježje promjene godišnjih doba. Zima u njihovoj zemlji počinje otprilike sredinom studenoga, a to je bilo doba kad su stanovnici sakupljali žetvu. Budući da su se tada svi okupljali, radosni zbog obavljene žetve i odmora koji je nastupao, veselili su se, pa je tako i nastao njihov blagdan - početak Nove godine, premda je mjesec bio studeni.

Kad su Rimljani osvojili Europu, promijenili su vrijeme slavljenja, pa se Nova godina počela slaviti prvog siječnja prema gregorijanskom kalendaru. Za njih je Nova godina predstavljala simbol početka novoga života i novih nada za budućnost. Ovaj običaj i značenje koje se pridaje Novoj godini, ostali su sve do danas. Zbog toga i mi nastojimo dočekati Novu godinu sretni, jer se nadamo da će nam donijeti sve najljepše i da će biti puno bolja nego prošla.

Rusi su sve do 10. stoljeća slavili Novu godinu 1. ožujka, kao dolazak proljeća i u čast Sunca. Danas se po julijanskom kalendaru, Nova godina slavi s 13. na 14. siječnja.

Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj

Vaši crteži

Poslali ste nam jako puno crteža :). Evo nekih od njih, a sve možete pogledati u galeriji.

Prijavi se

×

Niste dobili aktivacijsku e-mail poruku?

U kućicu ispod upišite svoju e-mail adresu sa kojom ste se registrirali ili svoje korisničko ime. Na vašu e-mail adresu ćemo vam poslati link aktivaciju svog korisničkog računa.
×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24junior i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×
Nastavi surfati