Home gumb
21.12.2013. u 09:54 Piše: 24junior

Šestinski kišobran: Pocrvenio od jake ljubavi dvoje mladih

Danas ih ručno proizvodi samo jedan kišobranar u Hrvatskoj - Tomislav Cerovečki. Obrt mu se nalazi u zagrebačkoj Ilici. Šestinski kišobran je zaštitni znak Zagreba

Šestinski kišobran je zaštitni znak grada Zagreba i nalazi se na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Potječe iz zagrebačkog kvarta Šestine, a datira još iz 18. stoljeća

Kao dio šestinske narodne nošnje nosio se sve do ‘60-ih godina prošlog stoljeća. Legenda kaže da je za njegovu boju odgovorna ljubav između dvoje mladih koja je bila toliko snažna da je običan crni kišobran pretvorila u jarko crveni.

Karakterističan je po crvenom pamučnom platnu s raznobojnim prugama, debelom drvenom štapu i prirodno savijenom ručkom od kestena. Za njega kažu da mu ni vjetar ne može ništa, da je neuništiv. Crveni šestinski kišobrani danas se mogu vidjeti na gotovo svim zagrebačkim tržnicama kako prodavače voća i povrća štite od kiše ili sunca.

Vaši crteži

Poslali ste nam jako puno crteža :). Evo nekih od njih, a sve možete pogledati u galeriji.

Prijavi se

×

Niste dobili aktivacijsku e-mail poruku?

U kućicu ispod upišite svoju e-mail adresu sa kojom ste se registrirali ili svoje korisničko ime. Na vašu e-mail adresu ćemo vam poslati link aktivaciju svog korisničkog računa.
×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24junior i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×
Nastavi surfati