Home gumb
31.12.2016. u 11:00 Piše: 24junior

Kako se u svijetu dočekuje Nova godina

Silvestarska noć obilježava se proslavama pa se tako doček nove godine u Hrvatskoj održava obično uz vatromet

U zemljama svijeta postoje različiti običaji dočeka i pripreme za novu godinu:

Austrija

Kod Austrijanaca se na Novu godinu priprema svečani ručak, kao simbol sreće i blagostanja. Za desert je običaj poslužiti sladoled od mentola u obliku djeteline s četiri lista.

Njemačka

U ovoj zemlji novogodišnja noć ne može proći bez vatrometa. Svake godine, Nijemci na vatromet potroše 100 milijuna eura. Tradicija da se u novogodišnjoj noći napravi buka potječe još iz srednjeg vijeka, kad su ljudi zveckajući prolazili ulicama kako bi rastjerali sve loše. 

Velika Britanija

Londonski običaj dočeka Nove godine je na trgovima Trafalgar i Piccadilly, gdje Big Ben otkucava ponoć, ali u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva postoji i običaj prvog posjeta. Britancima je najdraže kad im za novu godinu prvi dođe u goste muškarac s poklonima.

Sicilija

Stari sicilijanski običaj kaže da će sreća u novoj godini doći onima koji na Novu godinu jedu lazanje.

Norveška

Norvežani se za Novu godinu časte pudingom od riže, a u puding sakriju badem kojeg onda svi simbolično traže baš u svojoj porciji.

Belgija

Prvog dana nove godine, Nieuwjaarrsdag, belgijska djeca na ukrasnom papiru pišu pisma namijenjena roditeljima, bakama i djedovima te, dok je obitelj na okupu, svoja pisma čitaju na glas.

Grčka

U ovoj se zemlji tradicionalno reže kruh/kolač vassilopitta u kojem se nalazi skriveni zlatni ili srebrni novčić. Onaj tko pronađe novčić u svom komadu kolača, bit će iznimno sretan u nadolazećoj godini, a ako se novčić nađe u kriški za kuću, te godine se obitelj može nadati sreći cijele godine. 

Amerika

Amerikanci Novu godinu slave poput nas, na zabavama punim jela i pića. Najpoznatiji američki doček jest onaj njujorški, kada se s Times Squarea minutu prije ponoći otpušta novogodišnja kugla. Tradicija datira iz 1907. godine, kada je kugla, za razliku od današnje kristalne, bila napravljena od čelika i drveta. Pokloniti poljubac u ponoć, za Amerikance ima značenje pročišćavanja u novoj godini.

Japan

Japanci doček Nove godine obilježavaju cijeli dan. Počinju u jutarnjim satima kad čišćenjem kuća, procesom poznatim kao "ousouji", simbolično "tjeraju prašinu" iz prošlosti i pripremaju dom za uspješnu novu godinu. Nesporazumi i svađe rješavaju se i opraštaju, a u ponoć je važno od srca se nasmijati. 

Brazil

Brazilci imaju običaj u novogodišnjoj noći nositi bijelu odjeću za sreću i mir u godini koja slijedi. Nakon slavlja u ponoć uz muziku, vatromet i večeru, oni odlaze na plažu gdje preskaču "sedam valova", bacaju cvijeće u ocean, dok neki pale svijeće u pijesku da bi im Nova godina donijela sreću i bogatstvo.

Kina

Kinezi za novu godinu sva vrata ukrase s nečim crvenim, jer je crvena boja simbol sreće i veselja. Obitelji se pripremaju za novogogodišnju noć tako što iz domova sklanjaju oštre predmete na 24 sata, kako se nitko ne bi ozlijedio i tako spriječio obiteljsku sreću u novoj godini.

Australija

Nova godina se dočekuje uz piknik i kampiranje na plažama. Zabava počine 31. prosinca, a u ponoć je važno proizvesti što više buke, bilo kakvim sredstvima - zvečkama, automobilskim trubama, crkvenim zvonima, vikom i vatrometom.

Bez obzira koju vrstu slavlja odaberete, mi vam od srca želimo sretnu i uspješnu novu godinu! 

Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj

Vaši crteži

Poslali ste nam jako puno crteža :). Evo nekih od njih, a sve možete pogledati u galeriji.

Prijavi se

×

Niste dobili aktivacijsku e-mail poruku?

U kućicu ispod upišite svoju e-mail adresu sa kojom ste se registrirali ili svoje korisničko ime. Na vašu e-mail adresu ćemo vam poslati link aktivaciju svog korisničkog računa.
×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24junior i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×
Nastavi surfati