Home gumb
05.06.2017. u 12:23 Piše: 24junior

Igračka koja je zaludjela svijet

Donedavno Pokemoni, sada tzv. "fidget spinner". Igračka koja je zaludila djecu širom svijeta nije zaobišla ni Hrvatsku

Igračka dizajnirana još u 90-tima i reklamirana kao sredstvo za umanjivanje tjeskobe i problema s koncentracijom zadnjih je mjeseci odjednom postala tako popularna da je u nekim zemljama i službeno zabranjena u školama.

Što je zapravo fidget spinner?

Za razliku od brojnih kompliciranijih i sofisticiranijih igračaka na tržištu, fidget spinner je veoma jednostavan. Sastoji se od središta i nekoliko krakova (najčešće tri ili četiri). Napravljen je od kombinacije plastike i metala, ali s njegovom popularnošću pojavile su se i inačice napravljene od drveta, potpuno od metala te inačice domaće izrade koje su rađene od "onoga što imate kod kuće".

Srce cijele igračke je kuglični ležaj koji sjedi u središtu i omogućava krakovima da se vrte oko njega. Neke inačice u krakovima imaju i magnete kako bi se okretale još brže i još dulje.

Zašto su osvojili svijet?

Glavni razlog za njihovu popularnost su društvene mreže i video servisi na kojima su korisnici početkom 2017. počeli objavljivati video snimke svojih trikova s fidget spinnerima.

Nakon toga, fidget spinneri proširili su se diljem svijeta. Postali su jedna od najprodavanijih igračaka, a neke web stranice počele su čak nuditi izradu personaliziranih fidget spinnera u bojama i dizajnu kakav osoba želi.

Fidget spinner tako je moguće kupiti i u Hrvatskoj i to za 30-ak kuna.

Upravo niska cijena i jednostavnost, jedan su od razloga zašto se fidget spinner pošast tako brzo širi svijetom. 

Čemu služi?

Zbog njegove veličine (dovoljno je malen da stane u ruku, a dovoljno velik da ne predstavlja opasnost za manju djecu) i jednostavnosti, fidget spinner je reklamiran i kao izvrsno pomagalo kod djece (ali i odraslih) koja pate od poremećaja pažnje. Osim toga, ova sparava navodno umanjue stres i nervozu.

Naime, vrpoljenje odnosno ne mogućnost sjedenja na miru jedan je od simptoma anksioznosti, autizma, ali i ADHD-a. Vrteći fidget spinner, osoba zadovoljava svoju potrebu za vrpoljenjem, otpušta negativnu i nervoznu energiju i smiruje se.

Stručnjaci vjeruju da ova igračka sa sobom ne donosi ništa loše, Fidget Spinner je ipak zabranjen u nekoliko škola u SAD-u.

"U školi ima mnogo aktivne djece koja baš nisu mirna na satu, pa njima to mnogo pomaže da budu mirniji i da manje pričaju. Često se nastavnici naljute zbog toga."

Psiholozi kažu, ne postoji ništa loše u ovoj igrački, ali sve dok ne prijeđe u opsjednutost. Zabrinjava, ipak, veliki interes jer ukazuje na generalno veliku prisutnost nervoze i anksioznosti u društvu, a posebno među djecom.

Tko je osmislio Fidget Spinner?

Navodno, ovu igračku je još 1993. izumila Catherine Hettinger s Floride i to sklapajući dijelove igračaka u jedno. 

Ona tvrdi kako između njenog patenta i igračke koja se danas prodaje nema previše veze.

Otkako se ova igračka pojavila na tržištu, nekoliko je ljudi tvrdilo da su baš oni odgovorni za njeno osmišljavanje. Vaši crteži

Poslali ste nam jako puno crteža :). Evo nekih od njih, a sve možete pogledati u galeriji.

Prijavi se

×

Niste dobili aktivacijsku e-mail poruku?

U kućicu ispod upišite svoju e-mail adresu sa kojom ste se registrirali ili svoje korisničko ime. Na vašu e-mail adresu ćemo vam poslati link aktivaciju svog korisničkog računa.
×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24junior i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×
Nastavi surfati