Home gumb
20.03.2017. u 11:00 Piše: 24junior

Do 2101. proljeće počinje 20. ožujka. Znate li zašto?

Unatoč službenom datumu početka proljeća, 21. ožujka, koji je upisan u naše kalendare, ovo godišnje doba već godinama u stvarnosti počinje 20. ožujka

Unatoč službenom datumu početka proljeća, 21. ožujka, koji je upisan u naše kalendare pa i u školske udžbenike, ovo godišnje doba već godinama u stvarnosti počinje dan ranije, 20. ožujka.

Iako će razmimoilaženje u pravom i kalendarskom početku proljeća trajati još gotovo stotinu godina, astronomi, koji su po opisu posla zaduženi za računanje vremena, ne smatraju da bi u postojećem kalendaru bilo što trebalo mijenjati. Usklađivanje kalendara na kakav smo navikli s astronomskim proračunima o početku godišnjih doba unijelo bi, kažu, nepotrebnu pomutnju u dobro ustrojen model računanja vremena kakav danas imamo. 

Početak proljeća, kao i početak jeseni, poklapaju se s ravnodnevicom ili ekvinocijem, pojavom u astronomiji kada Zemljina os nije nagnuta ni od ni prema Suncu, a središte Sunca nalazi se u ravnini Zemljinog ekvatora. Sunce na svom prividnom gibanju po ekliptici prolazi kroz proljetnu točku u trenutku proljetne ravnodnevice i jesensku točku u trenutku jesenske ravnodnevice. Od 2008. do 2101. godine, proljetna ravnodnevica pada 19. ili češće 20. ožujka. 

Idealno je nemoguće

Počeci godišnjih doba se po principu ciklusa malih promjena ponavljaju svakih 400 godina. 

Dogodi se da proljeće može pasti 21. ožujka, ponekad 20. ožujka, a nekad, ali rijetko, čak i 19.ožujka. To će se, na primjer, po našim proračunima dogoditi 2096. godine, kada će proljeće početi čak dva dana prije kalendarskog.

 Astronomski početak godišnjih doba zbog niza drugih proračuna koji su uz to vezani nemoguće je idealno uskladiti s našim kalendarom, i razmimoilaženje će se uvijek osjetiti. 

Početak i "pravi" početak

Proljeće, međutim, nije jedino godišnje doba čiji se početak ne poklapa s astronomskim, odnosno »pravim« početkom. Ljeto koje počinje solsticijem, na primjer, po točnim astronomskim proračunima može pasti 20. lipnja, ali to može biti i 21. ili 22. lipnja. Jesen ne mora uvijek početi 23. rujna, već i dan kasnije, a zima je u povijesti znala počinjati 23. ili čak 24. prosinca.

Preuzeto s portala Novi list

Vaši crteži

Poslali ste nam jako puno crteža :). Evo nekih od njih, a sve možete pogledati u galeriji.

Prijavi se

×

Niste dobili aktivacijsku e-mail poruku?

U kućicu ispod upišite svoju e-mail adresu sa kojom ste se registrirali ili svoje korisničko ime. Na vašu e-mail adresu ćemo vam poslati link aktivaciju svog korisničkog računa.
×

Promijeni lozinku

Upišite svoje korisničko ime ili e-mail adresu s kojom ste se registrirali na 24junior i kliknite na "Pošalji", nakon čega će vam stići e-mail poruka s daljnjim uputstvima.

×

Registriraj se


×
Nastavi surfati